Jaké jsou druhy čaje matcha?

S čajem matcha se v současnosti můžeme střetnout v různých situacích. Jde o naprosto tradiční součást známého japonského čajového obřadu, během něhož se s matchou musí za každých okolností zacházet podle přesně daných pravidel, která byla vytvořena před dávnou dobou. Stejně tak lze na tento zelený práškový čaj narazit i v cukrářské dílně, kde patří k neméně důležitým přísadám pro výrobu rozmanitých dezertů. Spousta lidí po celém světě ovšem s matchou nevaří a ani nedodržuje složité čajové rituály a přesto tento typ čaje vyhledává kvůli jeho charakteristické chuti. Když se podíváme na nabídky různých specialistů na čaj, narazíme na množství různých variant tohoto japonského čaje, jež se od sebe neliší pouze cenou, nýbrž také jiným podstatným ukazatelem - kvalitou.

Matcha se dá zařadit do široké kategorie zelených čajů, ale rozhodně matchu nemůžeme přiřadit jako úplně stejný produkt, jakými jsou běžné práškové zelené čaje. Od nich se odlišuje hlavně ve dvou podstatných bodech. Za prvé jde o charakteristickou chuť matcha - na rozdíl od klasického zeleného čaje se vyznačuje jemnou a nasládlou chutí jen s drobným náběhem ke svíravé chuti. Jedná se o výsledek specifického způsobu pěstování matcha. V čaji se nachází větší množství theaninu, jenž v obyčejném zeleném čaji takřka chybí. Za druhé matchu pokaždé od zeleného čaje rozlišíme díky jeho charakteristické sytě zelené barvě, která je opět jedním z výsledků tradičních postupů při výrobě. Jemné mletí za pomoci žulových kamenů zabraňuje spálení lístků, jež si tím uchovávají většinu zeleného barviva - chlorofylu, a tím mají svou specifickou barvu.

V současné době je matcha dostupná hned v několika různých třídách. Tu nejlepší můžeme nalézt v Japonsku a využívá se pro přípravu tradičního japonského čajového obřadu. Kromě nejslavnějších japonských čajových škol je vyhledávají i příslušníci buddhistických chrámů, a proto bývá ta nejvyšší třída čaje matcha opravdu těžko k sehnání. Obzvlášť hledání té nejvyšší kvality čaje matcha se za hranicemi Japonska stává poměrně obtížným úkolem, ovšem ne nesplnitelným.

Velmi vhodnou volbou pro každého milovníka dobré matchy jsou jistě i o poznání lépe dostupné výrobky s pojmenováním "premium". Tyto matchy jsou chuťově vynikající a kvůli jejich sehnání se nemusíte vypravovat do vzdálené země, jakou Japonsko z pohledu středoevropana jistě je.

Nejlevnějším druhem matchy je ta, která se využívá hlavně jako ingredience při vaření nebo přípravě koktejlů, latté či zmrzliny. Většinou se jedná o směsi obsahující starší čajové lístky, jež kvůli intenzivnější chuti více vyniknou ve vytvářeném pokrmu nebo nápoji.

Na obalech čaje matcha se nachází dvoje různé označení - usucha a koicha. Jedná se o dva základní druhy, jež se od sebe odlišují hlavně svou chutí. Usuchu se považuje za klasickou a nejvíce rozšířenou matchu a od koichy se dá rozeznat díky její mnohem více intenzivní a svíravější chuti. Koicha má chuť rapidně jemnější i přesto, že se jedná o čaj extrahovaný ze starších lístků minimálně třicetiletých keřů. Jelikož její chuť není příliš várazná, nemusíme při přípravě šálku hlídkat ruku tolik, jako v případě typu usuchu. Koichy se dá použít klidně i dvojnásobné množství. Koicha bývá často dražší než usucha.