Jak vybrat a poznat kvalitní matcha čaj

V dnešních časech už popíjení čaje matcha nepatří pouze mezi výhradně japonské záležitosti, protože se povědomí o tomto životodárném tradičním nápoji rozšířilo do různých zemí po celém světě. Každý rok se navíc povědomí rozšiřuje a vlastní balení čaje matcha si můžete objednat takřka všude po světě. Před stovkami let byla match záležitostí pouze vyšší třídy, v dnešní době si z několika tříd tohoto čaje může vybírat úplně každý, kdo o něj má zájem. Jedna z podstatných otázek se tedy úplně sama nabízí - jak vlastně poznat, jakou matchu si pořídit? Jak tedy vypadají některé nejzákladnější zásady, jakými se máme při výběru řídit?

Žádné univerzální rady samozřejmě existovat nemohou. Dostupné jsou různé kvalitativně odlišné třídy čaje matcha. Obecně se však dá konstatovat, že pokud neplánujeme využívat matchu při vaření nebo ochucování dezertů či pokrmů, pak bychom raději měli sáhnout po vyšších kvalitách. To ovšem neznamená, že by nižší třídy, které jsou přímo určené k použití v kuchyni, nebyly vhodné pro přípravu nápojů. Samozřejmě to možné je, nicméně musíme počítat s tím, že výsledný nápoj bude o něco více hořký, než jak tomu je u matchy z vyšších tříd. Za první pravidlo tedy lze považovat nákup matchy u prodejce, jenž nabízí různé druhy matchy určené přímo k specifické činnosti (pití, vaření) a důsledně je od sebe rozlišuje.

Druhou důležitou věcí, kterou je při vybírání matchy důležité vědět a mít na paměti je, že již samotný název čaje může dost věcí vypovědět o jeho kvalitě. Nejznámější japonští producenti matchy v současnosti nabízí desítky různých druhů matchy, jež s oblibou označují rozmanitými poetickými jmény. Při výběru se rozhodně vyplatí věnovat těmto názvům pozornost a to nejen v případě zájmů o japonský jazyk či dějiny čaje. Konec každého z názvů totiž naznačuje, pro přípravu jakého druhu se dotyčná varianta matchy hodí. Jestliže se na konci jména nachází slovní spojení "no mukashi", pak se jedná o jednu z nejvyšších tříd tohoto čaje, která se zvlášť hodí pro přípravu koichy, tedy takzvaného hustého čaje matcha. Kdyby se snad v pojmenování čaje objevila slova "no shiro", jedná se o nižší třídu, což znamená, že tato matcha je vhodná pro připravování tzv. řídkého čaje. Tato varianta je známá také jako usucha, ale ještě pořád se jedná o hodně dobrou volbu pro přípravu lahodného čaje.

Jestli vás zajímá, jaký je rozdíl mezi matchou vhodnou pro přípravu nápoje a matchou hodící se převážně pro ostatní využití v kuchyni, pak je dobré si všimnou hlavně odlišnosti v zbarvení prášku. Nižší třídy čaje matcha, které se hodí hlavně pro kuchyňské použití, se vyznačují spíše nažloutlým odstínem, zatímco vyšší třídy matchy dobré pro čajový obřad se vyznačují sytě zelenou barvou. V praxi ovšem barva prášku nebude rozhodující element při výběru, protože čajový prášek matcha při vystavení působení vzduchu a světla rychle podléhá zkáze, a proto ho každý kvalitní prodejce prodává v uavřeném balení, do něhož se nedostane pro práškový čaj matcha smrtonosný kyslík a sluneční paprsky.