Co obnáší japonský čajový obřad?

Společnému popíjení čaje je v Japonsku přikládán poměrně velký význam. Jedná se o jeden z výsledků masové obliby, které se tam před několika staletími těšila zenová filosofie. Z toho důvodu se k přípravě i konzumaci čerstvě připravené matchy přistupuje s velkou důstojností. Asi nejjasnějším dokladem pro toto tvrzení je průběh japonského čajového obřadu, jenž se někdy může protáhnout klidně na celé čtyři hodiny, což je pro Evropana jen těžko představitelné. Nyní se pokusíme přiblížit, jak vlastně čajový obřad vznikla, k čemu slouží a jak vypadají všechny jeho podstatné součásti.

V našich zeměpisných šířkách a délkách patří čaj mezi nápoje, kterými se den začíná nebo končí, ale to třeba v Japonsku úplně neplatí, protože v této zemi je konzumace čaje jedním ze smyslů života, který se táhne kompletně celým lidským životem. Jako výraz úcty k zenovým ideálům slouží právě tradiční čajový obřad. V zenových ideálech patří harmonie okamžiku a jedinečnost každé chvíle k nejvyšším druhům životního štěstí. Existují opravdu pečlivá pravidla, jimž je podřízen celý průběh čajového obřadu od prvotních příprav až po závěrečné loučení s hosty. Tato pravidla jsou hlavně výrazem úcty a respektu k druhým osobám. Pečlivost při přípravě našeho vlastního obřadu vypovídá, jak dobrý máme vztah k blízkým či přátelům.

Úplně první dochované zmínky o servírování čaje matcha v rámci čajového obřadu můžeme datovat do dvanáctého století našeho letopočtu, kdy na japonské ostrovy přivezl matchu buddhistický mnich Myoan Eisai. Ten si nápoj přivezl ze svých dlouhých cest po Číně. Kořeny současné podoby spojení matcha a tradičního čajového obřadu se táhnou až do patnáctého století, kdy čajový mistr Murata Juko přišel s vlastním pojetím estetiky jednoduchého obřadu. Tento obřad nejlépe vystihuje bytostný duch čaje jako takového.

Tradiční čajový obřad v dnešní podobě na sebe bere dvojí podobu. Může se tak jednat o tzv. chakai, který je relativně kratší a časově méně náročný. Tento obřad se hodí spíše pro běžné situace, během nichž se servíruje maximálně lehčí jídlo. Na rozdíl od chakai je druhá podoba, zvaná chaji, více formální a dodržuje pravidla. Během chaji se podává hlavně menu o čtyřech chodech a klidně může trvat celé čtyři hodiny.

Matcha se během čajového obřadu podává v obou hlavních podobách. Koitcha, tzv. hustší matcha, jež je zároveň dražší a kvalitnější třídou zeleného práškového čaje, se podává pouze v jedné větší čajové misce, kterou po celou dobu spolu sdílí všichni hosté jako jeden ze základních symbolů vzájemné úcty. Usucha, tedy řídká matcha, se podává jen a pouze v menších čajových miskách, jež má každý z hostů sám pro sebe. Další z pravidel nám říká, že jako první z těchto dvou druhů se podává koitcha.

Kromě jednotlivých druhů čaje a pořadí, v němž se podávají, je předepsáno také čajové nádobí, jež má sloužit k jeho přípravě. Vedle chasaku, tedy speciálního bambusového nástroje k odměřování matchy, jde hlavně o chasen, což je tradiční bambusová metlička sloužící k rozmíchání prášku, a samo sebou chawan. Pod tímto označením se ukrývá pro matchu charakteristická keramická čajová miska, v níž se nápoj dá připravit, ale zároveň se z ní může rovnou pít.