Vše co vás zajímá o práškovém čaji matcha

Jestliže jste se setkali s termínem Matcha poprvé a chcete se rychle dozvědět nějaké správné informace, jste na správném místě. Zde si můžete přečíst nejčastější otázky, které začátečníky v oblasti popíjení zeleného čaje v prášku napadají.

Jaký je rozdíl mezi japonským zeleným čajem v prášku Matcha a standardními zelenými čaji?

Hlavním rozdílem jsou samozřejmě jeho účinky. Matcha dokáže zrychlit metabolismus až o 4x, což je hojně využíváno při spalování tuků u nadváhy. Podstatný je také vysoký obsah antioxidantů. Těch zelený prášek obsahuje až 70x více, než pomerančová šťáva. Za zmínku stojí i 9x více beta karotenů, než najdeme ve špenátu. Významný je i vysoký obsah chlorofylu, k čemuž dochází zastíněním rostlin před sklizní. Matcha má samozřejmě i další látky a zdraví prospěšné účinky. Čaj Matcha má také specifický způsob pěstování a výroby.

Proč je Matcha až smaragdově zelená? Přidávají se do ní nějaká barviva?

Ne, zelený prášek Matcha není znehodnocen žádnými chemickými nebo přírodními přidanými barvami a ani jinými látkami. Za jeho zbarvení zodpovídá vysoký obsah chlorofylu. Ten je samozřejmě v rostlině přítomen normálně. Ovšem aby ho tam bylo ještě více, existuje speciální postup během pěstování. Před sklizní se plantáž zastíní na dobu tří týdnů a čajovníky kvůli tomu produkují více chlorofylu.

Je lepší káva, nebo Matcha?

Porovnání a vyhodnocení rozdílů mezi kvalitní kávou a zeleným čajem Matcha by vyšlo na několik stránek odborného textu. Každý nápoj má prostě svoje plusy, přičemž některé jsou shodné a jiné specifické. Ovšem japonský zelený prášek obsahuje velké množství antioxidantů a dalších látek. Tomu káva nemůže konkurovat. Další rozdíl je ve schopnosti Matcha dodávat lidskému organismu energii. Tu má tělo po vypití kávy k dispozici okamžitě, ale křivka energie klesá rychleji, než u čaje Matcha. Tento čaj totiž nabízí energii postupně, navíc může vydržet klidně až 6 hodin.

Proč se Matcha řadí mezi čaje, když je to zelený prášek?

Zelený prášek Matcha se vyrábí z kvalitních listů čajovníku čínského, takže se jedná opravdu o čaj. Navíc nejklasičtější konzumace probíhá právě ve formě čaje. Přesto můžete zelený prášek využít i k přípravě různých a chutných nápojů, jakož i jídel. Na oboje existuje mnoho zajímavých receptů.

Jak mi můžu být jistý, že jsem si koupil kvalitní čaj Matcha?

Pro laika dává největší jistotu nákup u osvědčeného prodejce. Ovšem můžete si troufnout i na vlastní posouzení kvality tohoto zeleného čaje. Posuzují se následující faktory:

  • Chuť – čaj Matcha má sladkou a jemnou chuť, přičemž svíravost je pouze naznačena. Obyčejné zelené práškové čaje mají chuť o něco hrubší a nejsou tak výrazné. To je způsobeno absencí nebo menším obsahem aktivních aminokyselin.
  • Barva – barvu japonského čaje Matcha jsme již vysvětlovali v jedné z horních otázek. Její smaragdově zelený odstín se výrazně liší od klasických čajů, které bývají žluto – hnědé, případně mají jiný odstín zelené.
  • Dodání energie – až 6hodinovou schopností dodat energii se může chlubit jedině Matcha. Klasické zelené čaje v prášku jsou schopny dodat lidskému tělu energii na kratší dobu.

Matcha mi nechutná. Co s tím?

Chuťové buňky každého člověka se liší, což dokazuje odlišnost v oblíbených jídlech a nápojích. Bylo by proto zvláštní, kdyby byl čaj Matcha v tomto směru výjimkou. Jak jsme již zmínili, nemusíte ho nutně pít v nejčistší formě, přestože je to nejlepší varianta. Japonský zelený čaj v prášku lze zakomponovat do různých nápojů a jídel. Případně si čaj můžete osladit medem nebo jiným alternativním sladidlem, pokud si na neslazený nedokážete zvyknout. Ovšem doporučujeme tomu dát nějakou dobu čas, třeba si ho oblíbíte v čisté formě.