Jaké matcha obsahuje účinné látky?

Čaj matcha prapůvodně pochází z Číny, odkud se později začal šířit do světa jako účinný lék. Právě jeho schopnostem vděčíme za jeho práškovou formu. Prášek byl totiž na konci prvního tisíciletí považován za jeden z nejlepších způsobů, jak uchovávat přirozenou sílu léčivých darů přírody a nepřijít o nejlepší efekty. Matcha je za nápoj s dobrými účinky na lidské tělo považována do dnešní doby. Matcha dokáže pomáhat při vysokých horečkám, dodává energii vyčerpanému tělu a pročišťuje ho. Umí také stimulovat lidský metabolismus, čímž startuje rychlejší spalování energie. Pokud se ptáte, jak je to možné a kterým důležitým látkám vděčíme za všechny pozitivní efekty, pak neváhejte dočíst článek až do samotného konce, kde se vše dozvíte.

Hlavní kouzlo dávné síly matcha spočívá ve způsobu pěstování a přípravy. Tradičně využívaná metoda zastiňování, díky níž se čajové lístky dostanou jen asi k pouhé desetině přirozeného objemu slunečního světla, čímž je čajový keř stimulován k vyšší produkci chlorofylu. Společně s tím dochází v lístcích k velmi silné produkci aminokyselin, jež z velké části stojí ze neobvyklým potenciálem pravidelného pití tohoto čaje.

Další podstatná informace je přímo spojená se samotnou přípravou matchy. Na rozdíl od obyčejného zeleného čaje tentokrát nelouhujeme a nálev nesléváme. Namísto toho se čajové lístky rozdrtí na jemný prášek a rychle rozmícháme. Lístky vypijeme přesně tak, jak se v čaji rozpustí. Jelikož tím pádem konzumujeme lístky zeleného čaje celé, má lidský organismus šanci z nich zužitkovat mnohem větší množství účinných látek, než kdybychom je jen zalili horkou vodou a za chvíli opět vylovili.

Totožně jako u jiných druhů čaje, tak i v případě matchy jsou v nápoji přítomné ve vodě rozpustitelné látky jako aminokyselina theanin, jež funguje jako hlavní zdroj chuti, tanin odpovědný za svíravost či vitamín C. K těmto látkám se ještě přidává zajímavá koncentrace vitamínu A, jenž se nachází v samotných čajových lístcích, ale v obyčejném zeleném čaji se s ním nemáme šanci setkat v takové koncentraci, protože se nekonzumují celé lístky. Antioxidanty, které se nacházejí v čaji matcha, současná věda řadí mezi ty nejsilnější přírodní antioxidanty vůbec. Občas se uvádí, že matcha v sobě má přibližně sedmdesátinásobně více antioxidantů, než čerstvě vymačkaný pomerančový džus, nebo devítinásobně více karotenu, než kolik najdeme ve špenátu.

Vysoká koncentrace chlorofylu, vzniklá díky zastiňování keřů, není pouze zdrojem pěkné sytě zelené barvy čajového prášku, ale také jde o jednu z nejsilnějších přírodních látek čistících krev. Spolu s tím výrazně přispívá k úpravě zásaditosti krve.

Další poměrně podstatnou kategorií látek obsažených v čaji matcha z hlediska efektů na lidské zdraví jsou katechiny. Některé z nich mají svůj velký význam v boji s rakovinným bujením, zatímco jiné dokážou dobře snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Opakovaně bylo potvrzeno, že katechiny z čaje matcha snižují hladinu "nežádoucího" LDL cholesterolu, a ještě ke všemu nelikvidují hladinu "dobrého" cholesterolu HDL.

Rozhodně bychom neměli zapomenout na katechiny, jež při pravidelném pití matchy minimálně jednou za den, dokážou snižovat krevní tlak. Katechiny přítomné v čaji matcha prostřednictvím inhibice angiotesinu brání stahování cév.