Jak využít zelený čaj matcha v kuchyni?

Matcha je mezi vyznavači tradičního japonského čajového obřadu známá také jako císařský čaj. Na císařském dvoře byl tento druh zeleného čaje popíjen stovky let jako jeden z nejlahodnějších čajových životabudičů. V poslední době se však věhlas pomalu rozšiřuje i mimo oblast čistě čajových odborníků. S matchou se stále více můžeme setkat i v prostředí výživových poradců, kteří matchu zařazují mezi takzvané superpotraviny. Pod tímto označením se skrývají různé druhy ovoce a zeleniny, jež v sobě mají obsažen velice vysoký poměr zdraví prospěšných látek. Jediný šálek matchy je stejně výživný jako deset šálků obyčejného zeleného čaje, což takovému zařazení dává smysl. Nelze se tedy vůbec divit, že se s matchou setkáme poměrně často i v kuchyni, kde se nabízí celá řada využití.

Matcha má původ v Číně, odkud se v průběhu dvanáctého století dostala do sousedního Japonska. Předcházela jí pověst zázračného léku, který byl účinným prostředkem v boji proti velkému množství zdravotních obtíží. Tento zelený prášek je v povědomí hlavně jako jeden z nejlahodnějších japonských čajů, ale využívání jeho síly i jinými způsoby není vůbec ničím neobvyklým. Pokud tedy neholdujete popíjení čaje, i tak si můžete jeho účinky dopřát. Také se může stát, že se vám prostě chuť matchy hodí do nějakého z oblíbených receptů.

V tomto čajovém prášku je obsažena více než stonásobně větší koncentrace antioxidantů, než jaká jsou čísla naměřená u obyčejného zeleného čaje. Kromě antioxidantů také v čaji matcha nalezneme speciální antioxidant EGCG, který dokáže nastartovat lidský metabolismus přibližně o třetinu, čímž též přispívá k redukci nadbytečné hmotnosti. Běžný způsob přípravy tohoto čaje předpokládá rozmíchání prášku ve vodě a nápoje se vypije s ním. Ale i použití matchy během vaření je velice dobře možné.

Pro každého, kdo hledá zajímavou a velmi zdravou možnost, jak zpestřit domácí čajové koláčky, sušenky či zmrzlinu, se jedná o vynikající volbu. Matcha pokrmu dodává nejen krásnou zelenou barvu, chuť a aroma, ale také se můžete těšit na její antioxidační účinky, které se přípravou do jídla rozhodně neztrácí.

Jednou z nejčastěji používaných a zároveň nejjednodušších metod pro milovníky zdravého životního stylu představuje přirozené smíchání matchy s jogurtem nebo sýrem cottage. Jedná se tedy o poměrně zajímavou možnost, kterak ozvláštnit každodenní snídani něčím nezvyklým. Kromě matcha se dá ještě přiřadit oblíbené ovoce a máme připravenou perfektní snídani.

Jestliže přemýšlíte, jakým způsobem rafinovaně a hlavně zdravě ozdobit dezerty, zmrzlinu nebo cheesecake, pak špetka čaje matcha může být tou pravou volbou! Ale to není jediná možnost, jak využít zelený práškový čaj matcha. Podle libosti ho můžete použít i při klasickém vaření jako jednu z přísad. Velké oblibě se těší palačinky s matchou, které se opět dají klidně naplnit ovocem. I v tzv. cupcakes se dá na matchu narazit jako na jednu z ingrediencí doplňující chuť. Při přípravě těsta stačí matchu přimíchat a lahodný dezert je na světě.

Čaj matcha sice možná nepatří mezi nejlevnější přísady, ale vždy se dá pořídit některá z nižších tříd, které nejsou až tolik drahé. Cenově se od sebe totiž jednotlivé třídy poměrně zásadně odlišují. Matcha určená ke kuchyňskému použití bývá podstatně levnější, než prášek používaný pro čajové obřady.